Перейти до вмісту

Волонтери – люди доброї волі

Студенти І-ІV курсів спеціальностей «Середня освіта (мова і література (англійська))» та «Філологія. Прикладна лінгвістика» відвідали онлайн-захід «Волонтери – люди доброї волі». Захід підготувала та провела Антоніна Гогільчина – провідний бібліотекар НБ ХНУ.

Слово «волонтер» походить від французького volontaire (доброволець), яке було запозичено з латинського voluntaries (voluntas – вільне волевиявлення, volō – бажання, намір).

Волонтерство – добровільна суспільно корисна діяльність.

Розквіт волонтерської діяльності в Україні припав на час Революції Гідності і початок війни на Донбасі. У надзвичайно складний період для держави волонтерський рух об’єднав суспільство. Саме у цей період спостерігався сплеск державної реєстрації громадських і благодійних організацій, які стали яскравим прикладом високого рівня громадянської свідомості українців і їх здатності ефективно самоорганізовуватися. З осені 2014 року волонтери почали тісну співпрацю з Міністерством оборони України, де була створена рада волонтерів.

З 24 лютого 2022 року волонтерський рух в Україні набув величезних масштабів. Ми стали свідками того, як швидко налагоджувалися координаційні та логістичні процеси, закупівля, інформаційна підтримка. Волонтери невпинно працюють, допомагаючи в різних напрямках: забезпечення Збройних сил амуніцією та військовими приладами; евакуація та перевезення біженців і переселенців; донорство; пошук дітей та їхніх батьків; пошук прихистку; забезпечення одягом, їжею, ліками, речами першої необхідності; порятунок тварин; допомога самотнім людям поважного віку; інформаційна, психологічна, юридична підтримка; культурний розвиток та соціалізація.

Волонтерські організації бувають:

Офіційні. Офіційні волонтерські організації обов’язково мають пакет документів, що засвідчують їх правовий статус та дозволяють працювати з міжнародними організаціями, юридичними особами, а також залучати інвестиції та отримувати гранти від уряду. Волонтери ведуть звітність про витрачені кошти та використані ресурси. Ця інформація знаходиться у відкритому доступі, зазвичай на власній вебсторінці, де кожен охочій може з нею ознайомитись.

Неофіційні. Неофіційні волонтерські організації сформовані стихійно, не мають офіційного статусу, діють від власного імені, як приватні особи. Такі волонтерські організації формуються у разі потреби та за особистою ініціативою. Вони перебувають поза правовим статусом, не мають офіційних звітів про витрачені кошти, не можуть приймати фінансування від юридичних осіб тощо.

Чому люди стають волонтерами?

  • бажання творити добро; 
  • можливість змінити щось у своєму житті та в житті інших людей;  
  • можливість отримати досвід, який може стати в нагоді у повсякденному житті; 
  • робота у команді, спілкування з однодумцями, нові знайомства, постійні контакти з цікавими людьми; 
  • бажання знайти застосування своїм талантам, силам та здібностям; 
  • можливість подорожувати з волонтерськими загонами.

Як допомогти волонтерам?

Спершу слід визначитися, що подобається найбільше. Можливо, ви хочете допомагати нашій армії, або вам болить за тварин, які залишились без власників на вулиці, або турбуєтесь про діток у лікарнях, яким не вистачає ліків.

Знайдіть тих волонтерів, які займаються напрямком, який вас цікавить. Вони вже знають процеси, налагодили контакти та розуміють, як вам стати корисним членом команди.

Уважно перевіряйте інформацію щодо волонтерської організації, відвідуйте лише офіційні вебсайти або просіть рекомендації в знайомих.

Джерела:

Волонтерські організації, які зараз працюють в Україні https://finance.ua/ua/saving/volonterskie-organizacii-v-ukraine

Матяш М. Українське волонтерство – явище унікальне. Йому завдячуємо суверенітетом https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2324579-ukrainske-volonterstvo-avise-unikalne-jomu-zavdacuemo-suverenitetom.html

Уманська О. Волонтерство в Україні. https://uwcfoundation.com/ua/blagotvoritelnost-v-ukraine/volonterstvo-v-ukraini

Інформацію підготувала Рогульська Оксана