Перейти до вмісту

Враження студентів групи СОА-21 про книги, прочитані під час самостійної роботи у курсі “Практичний курс англійської мови”

Самостійне читання книг в оригіналі – це хороший спосіб покращити свої навички володіння іноземною мовою.

Говорячи про переваги та недоліки, можу сказати наступне – читання як рідною, так і іноземною мовою однозначно збільшує словниковий запас. Ще одна річ, яка мені сподобалася в читанні моєї книги – це можливість спробувати свої сили в перекладі. Також слід враховувати стиль написання, тому що дослівний переклад не завжди звучить гарно й не завжди є доречним. Завдяки цьому я покращила не лише навички читання та розуміння, а й потренувала використання власної мови та дізналася більше еквівалентів англійських виразів в українській мові.

Також мене порадував формат, в якому проходила перевірка індивідуального читання. У вільний час, я сідала і починала читати цікаву для мене книгу, і в такому темпі час пролітав непомітно.

Завдяки цьому досвіду я значно розширила свій словниковий запас не лише англійською, а й навіть українською мовою та навчилася аналізувати прочитане.

~ Ніколаєнко Світлана

The Fault in our Stars

Для індивідуального читання я обрала книгу “The Fault in Our Stars” (“Винні зірки”) авторства Джона Гріна, що є дуже сильною та емоційною книгою. Розповідь про двох підлітків, Хазел Грейс Ланкастер та Августуса Вотерса, які стикаються зі смертельним захворюванням, зачаровує читачів своєю силою, сповненою гумору і глибокими емоціями.

Книга показує, як двоє головних героїв стикаються зі своїми обмеженнями і борються зі складними емоціями, одночасно зберігаючи свій інтелект, гумор і надію.

Книга нагадує нам, що кожна людина має право на щастя і любов, незалежно від обставин.

Загалом, “The Fault in Our Stars” може залишити великий вплив на читачів, надихнути їх переосмислити своє життя, цінувати моменти радості і сприяти емоційній зрілості.

~ Петрюк Юлія

Little Women

“Маленькі жінки” – це книга про життя, про його злети та падіння, але головне про сім’ю та кохання. Кожен із персонажів цього класичного роману унікальний, зі своїми недоліками та якостями.

У романі розповідається про життя чотирьох сестер. Джо незалежна, індивідуальна, відверта, письменниця. Джо робить вибір робити щось інше, ніж більшість молодих жінок її епохи. Вона переїжджає в інше місто, щоб навчитися писати. Мег – є домашньою сестрою, яка хоче вийти заміж і мати дітей. Бет – миротворець. Вона лагідна. Вона має внутрішню силу і силу духу. Вона піаністка. Емі художниця; олійний живопис є її медіа. Її роль молодшої з сестер представлена як розпещена, дитина сестер, яка трохи втручається і дратує.

Одна з тем цієї історії — навчити нас самовдосконалюватися, щоб ми могли допомагати близьким і ставати кращими людьми.

Саме цей елемент розвитку мовних навичок на практичному курсі англійської мови допоміг мені у вправному перекладі та розумінні деталей сюжету. Я стала краще розуміти  мову, яка постала переді мною як живий організм, що постійно рухається та навіть не думає зупинятись у розвитку.

~ Затєєва Вікторія

Little Women

Для індивідуального читання я обрала книгу Луїзи Мей Олкот «Маленькі жінки». Декілька років назад я читала цю книгу українською та вона запамʼяталася мені дуже позитивними емоціями та затишною атмосферою. Але все ж таки я хотіла зрозуміти саме оригінальні емоції, які були передані авторкою через слова.

Книга розповідає про 4 сестер та їхню матір, батько ж знаходиться на фронті. Історія захоплює своєрідністю написання та теплотою відносин у сімʼї, яка будується навіть серед друзів.

Індивідуальне читання допомогло мені у вправному перекладі різних типів речень та з розширенням словникового запасу. Також, що особливо мені сподобалося – це те, що слова можуть мати дуже різні значення, про які раніше я й навіть не здогадувалася. Це заохочувало мій інтерес до мови та змушувало кожного разу з цікавістю дивитись у словник.

~ Попик Валерія

The Call of Cthulhu

З кожною прочитаною оповідкою Говард Лавкрафт все глибше занурює мене у вир свого безумства. Сотня історій збірки “The Call of Cthulhy”, які не мають конкретного початку і кінця, пронизані містикою, жахом і чистим відчуттям, що ви стали свідком чого незбагненного. Кожна з них змусить вас відчути, що ви взнали щось таке, свідком чого не мусить бути ніхто. Від цього розплутувати таємниці древніх богів, божевільних канібалів та звірств стає ще моторошніше. Але це все ще так бажано.

Сам курс індивідуального читання дозволяє відволіктись від шаблонних завдань і зайнятись чимось нетривіальним. Коли руки опускаються, і сил не залишається ні на що – беру в руки книгу.

~ Бойко Олександра

Nine Perfect Strangers

Книга розповідає про дев’ятеро людей, які зустрічаються на оздоровчому курорті, відірваному від світу. Хтось приїхав сюди, щоб позбутися зайвої ваги, хтось хотів би перезавантажитися, а дехто опинився тут із причин, у яких не хоче зізнатися навіть собі.

 Ця книга мене дійсно вразила. Тут є і загадка, і інтрига, знову ж таки переплітаються лінії долі кількох людей. Своїх персонажів Моріарті “промальовує” достатньо чітко і дуже життєво. “Дев’ять незнайомців” книга про людей, кожен із яких жив своїм життям, а потім, як кажуть опинилися не в той час, не в тому місці. Проте, якщо аналізувати по закінченню книги, то кожен із них став іншим, став собою. Я була вражена сюжетом, гумор Моріарті, як завжди, на висоті.

На мою думку, хороша книга та, яка змушує задуматися і змінити щось у людині, у її світобаченні і саме “Дев’ять незнайомців” є такою книгою.

~ Пічкун Наталія

After you

Книга “Після тебе” Джо Джо Моєс – це захопливе продовження історії головних героїв, Луїзи та Вілла.

Ця розповідь про долю Луїзи після смерті Вілла, що ж нею сталось і що було далі ?Вона викликала в мене вихор емоцій, переживань та роздумів.

Інколи я не розуміла головну героїню та деякі важкі «сленгові» слова, саме у контексті перекладу. Але робота з текстом допомогла мені розібратись, що ж саме хотіла донести авторка. Так як книга доторкається до складних тем, таких як втрата, процес загоєння ран, місце людини в світі та нові пошуки сенсу життя, мені було цікаво разом з головною героїнею проходити цей шлях.

“Після тебе” залишила мене зі змішаними почуттями – смутком і надією одночасно, та збагатила мій словниковий запас.

~ Рощупкіна Єлизавета

The Wreck of the Titan: Or, Futility

Я вважаю, новела Моргана Робертсона «Марність, або Загибель Титану» – це справжній витвір мистецтва. У творі розповідається про найбільший і найрозкішніший океанський лайнер у світі «Титан», який спіткає трагічна доля. Новела, написана за 14 років до трагедії 15 квітня 1912 року –  загибелі пароплава «Титанік», сколихнула світову громадськість схожістю сюжету до історії справжнього океанського лайнера.

На тлі загибелі «Титану» розгортається історія моряка Джона Роуланда, розповідається, як він зміг врятуватися сам і допоміг вижити маленькій дівчинці Мірі, навіть жертвуючи собою.

Книга досить захоплююча та читається дуже легко. Сюжет твору напружений та динамічний. Я з великим захопленням читала кожну сторінку і переживала всі події разом із героями.

 Загалом «Марність, або Загибель Титану» залишається захопливим і довговічним літературним твором, пов’язаний з одним із найганебніших в історії морських катастроф.

~ Савонік Ірина

An Orphan’s Journey

Для самостійного читання, я обрала книгу «Подорож сироти» авторки Розі Гудвін.

Під час читання, я повністю занурилась у атмосферу історії та прожила ті відчуття, якими поділилась авторка зі своїми читачами. Адже це неймовірна та чутлива історія маленької дівчинки сироти, яка після раптової смерті її жорстокого батька залишилась сама на фермі. Дівчинку забрали у притулок, та тут і розпочинається історія її дорослішання. Читаючи цю книгу я також покращила свій словниковий запас, взяла для себе багато корисних виразів та ідіом. Виникали дещо труднощі з перекладом, адже в деяких діалогах було використано багато сленгів та скорочень. Але це робить читання ще цікавішим. Тому, книга справила на мене враження не тільки в емоційному плані, а й покращила мої навички перекладу, читання англійською мовою та розширила мій словниковий запас

~ Дроздова Катерина

Nightwork

Читання книги Ірвіна Шоу “Nightwork” в оригіналі допомогло мені з розвитком словникового запасу та здатністю перекладати, аналізувати та інтерпретувати тексти іноземною мовою. Історія, що описується в книзі, вправно тримає інтригу та підтримує інтерес. Таким чином, я з легкістю читав розділ за розділом. Один з найкорисніших аспектів прочитання цієї книги – наявність цікавої, різноманітної лексики, висловів й фразеологізмів. Книга досить легка в прочитанні. Незважаючи на це, для розвитку англомовних здібностей, були використані різноманітні розмовні терміни, що давали можливість уважно й старанно досліджувати контекст й таким чином, усвідомлювати сюжет книги. Труднощі з перекладом виникали, але вони лише мотивували досліджувати питання фразеологізмів та висловів англійською мовою, а також краще аналізувати зміст речень.

~ Полукравець Андрій

Pride and Prejudice

Моїм вибором на самостійне читання стала книга Джейн Остін “Гордість та упередження” – це неперевершений літературний шедевр, який викликає захоплення та вражає своєю глибиною. Це захоплива історія про стосунки та суспільство 19-го століття, яка залишає слід у серцях читачів.

Елізабет Беннет – цікава, сильна та незалежна жінка, яка відмінно справляється зі складнощами свого життя. Містер Дарсі – загадковий та привабливий герой, якого неможливо не полюбити. Їх спілкування і взаємини є дуже емоційними та відтворюють реалістичність людських почуттів.

Авторка Джейн Остін вміло використовувала гострий гумор та сарказм, що робить книгу яскравою та веселою. Її майстерне описування суспільних норм і переконань відображає багато глибинних тем, таких як статус, походження та моральні цінності.

“Гордість та упередження” залишає великий вплив на читачів завдяки своїй універсальності. Незважаючи на те, що книга була написана понад два століття тому, її теми та проблеми залишаються актуальними й сьогодні.

~ Черниш Софія

Harry Potter and the Half-blood Prince

Твори Джоан Роулінг – більше ніж просто книги, авторка створила цілий всесвіт. Шоста і передостання книга з легендарної серії про Гаррі Поттера розповідає про чарівний світ напередодні великої війни. Гаррі та його друзі повертаються в школу Хогвартс на шостий рік навчання. У цей час Дамблдор готує хлопця до боротьби зі злом – розповідає йому про те, як Волдеморт став безсмертним, адже саме це приведе до розуміння того, як перемогти лихого чаклуна. Загалом, книга “Гаррі Поттер і Напівкровний принц” справляє на читача незабутнє враження та викликає бажання дізнатися що станеться з улюбленими героями в наступній частині серії.

~ Кулікова Анастасія

The Adventures of Sherlock Holmes

Книга відомого шотландського письменника Артура Конан Дойла розповідає про пригоди приватного детектива-консультанта Шерлока Холмса.

“Пригоди Шерлока Холмса” складена із оповідань, де представлені різні загадкові, іноді на перший погляд містичні ситуації, які, здається, неможливо розплутати. Сам же Шерлок мав чудову репутацію, тому зазвичай до нього звертались із тими випадками, рішення яких не могли знайти ані поліція, ані детективні агентства. Взагалі, даний персонаж завжди дивує своїми дедуктивними здібностями, надзвичайною спостережливістю та безпристрасністю – чим і являє собою класичний приклад детективного жанру.

Твори являють собою класичний приклад детективного жанру. Кожне оповідання зацікавлює з перших рядків, сюжет напружений, а кінцівка несподівана. Книга легко читається і точно не залишить вас байдужими!

~ Боруца Роман

The Seven Husbands of Evelyn Hugo

Протягом позакласного читання я прочитала декілька романів та детективів. Саме завдяки цій дисципліні я почала надавати перевагу читанню книг в оригіналі. Не завжди процес перекладу є легким, але з кожним разом рівень знань зростає, що не може не тішити.

Хочу поділитись враженнями від одного з прочитаних мною романів – «Сім чоловіків Евелін Г’юґо» Тейлор Дженкінс Рід.

Цитата з книги:

«When you’re given an opportunity to change your life, be ready to do whatever it takes to make it happen. The world doesn’t give things, you take things»

Ця історія викликала у мене цілий спектр емоцій, боротьба з патріархатом, нещадні амбіції, шлях до слави, заборонене кохання та справжня дружба. Вона є болючою, скандальною, але водночас вишуканою й гламурною історією, завдяки притаманною їй атмосферою Голівуду золотих років.

У свої 70 років відома акторка Евелін Г’юго вирішує розповісти світу про своє скандальне життя. Задля цього вона обирає нікому невідому журналістку Моніку. Яка трагедія криється поза цією історію? Хто був коханням всього життя Евелін? Та чому вибір впав саме на Моніку? Ви дізнаєтесь на останніх сторінках.

~ Ірена Шелестинська