Перейти до вмісту

Викладачі кафедри взяли участь у Всеукраїнському міжвузівському хакатоні «Інноватика у викладацькій майстерності»

24 вересня 2021 року викладачі кафедри іншомовної освіти та міжкультурної комунікації ХНУ взяли участь у Всеукраїнському міжвузівському хакатоні «Інноватика у викладацькій майстерності», який відбувся на базі навчально-наукового інституту іноземної філології Житомирського державного університету імені Івана Франка. Захід був спрямований на обмін інноваційним педагогічним досвідом викладання іноземної мови у провідних ЗВО України.

Зустріч відкрила ректорка ЖДУ імені Івана Франка, професорка Галина Євгенівна Киричук. Також гостей привітали директорка ННІ іноземної філології Марина Володимирівна Полховська, та керівниця хакатону, професорка Лариса Вадимівна Калініна.

Лариса Вадимівна у своїй доповіді поділилася напрацюваннями у галузі формування мовної компетентності студентів 1 курсу в умовах дидактичної інтеграції та презентувала перспективи роботи з мовними модулями. Доцент Григор’єва Т. Ю. продемонструвала на практиці міжаспектну інтеграцію у формуванні мовної компетентності студентів в рамках мовного модуля на занятті англійської мови зі студентами 1 курсу.

Викладачка та аспірантка ЖДУ Климович Ю. Ю. представила інноваційні форми роботи з використанням flip-book як засобу організації «перевернутого» навчання та показала практичне заняття-ілюстрацію його контактного компоненту зі студентами 3 курсу. Особливої актуальності цей досвід набуває в умовах онлайн навчання, тому тема викликала значний інтерес та спричинила обговорення серед учасників хакатону.

Особливе зацікавлення серед учасників заходу викликала доповідь організаторів хакатону щодо організації наукової діяльності студентів з курсу «Методика викладання іноземної мови», зокрема проведення педагогічних практик різних форматів як платформи для проведення науково-дослідної роботи.

На завершення хакатону представникам усіх ЗВО, які брали участь у заході, презентували подарунки у вигляді методичних матеріалів, зокрема навчальний посібник Л. В. Калініної, Т. Ю. Григорєвої та Л. М. Чумак «Формування мовної компетентності студентів 1 курсу мовного закладу вищої освіти в умовах дидактичної інтеграції», навчальний посібник Л. В. Калініної та Ю. Ю. Климович «Let’s Flip. Використання засобів перевернутого навчання у процесі формування професійної компетентності майбутніх філологів», а також «Методичні рекомендації в інструкціях та пам’ятках щодо написання кваліфікаційної роботи з методики навчання англійської мови», складені Калініною Л. В. та Прокопчук Н. Р.

Як підсумок, професоркою Ларисою Вадимівною Калініною було запропоновано продовжити співпрацю за результатами хакатону у вигляді створення тристороннього хабу між ЗВО, вчителями шкіл та майбутніми вчителями-випусниками ЗВО. Було обговорено можливості підписання відповідного договору про співпрацю між університетами-учасниками хакатону.

Викладачі кафедри: к.п.н., доц. Садовець О.В., к.п.н., доц. Орловська О.В.